<style>.compare-2{fill:inherit;stroke:inherit;stroke-miterlimit:10}+
Bel direct
0800 – 0468
Bel direct
0800 – 0468
8.7 (153)
0800 – 0468

Hulp bij aanschaf van de juiste driewieler voor volwassenen

Wanneer fietsen op een gewone fiets moeilijk gaat of niet meer mogelijk is, dan biedt een driewieler voor volwassenen uitkomst! Met de juiste driewielfiets zul je nog vele jaren genieten van heerlijke fietstochten in ons mooie land.

Er zijn diverse soorten driewielers voor volwassenen op de markt. Welke fiets past het beste bij jou? Wij kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom helpen wij je op deze pagina met het kopen van de beste driewielfiets voor jouw specifieke situatie.

Wat is een driewieler precies?

Een driewieler is een verzamelnaam voor een fiets met drie wielen voor extra stabiliteit. Een driewieler wordt ook wel driewielfiets of driewieler fiets genoemd.

Voor wie?

Een driewieler voor volwassenen biedt extra veiligheid en zekerheid voor ouderen of mensen die moeite hebben met het behouden van evenwicht. Ook is de driewieler uitermate geschikt voor mensen die wat onzeker zijn om te fietsen op een fiets met twee wielen.

Moderne elektrische driewieler model Vasco

Belangrijkste kenmerken

Veruit de meeste driewielfietsen hebben één voorwiel en twee achterwielen, maar er zijn ook driewielers met twee voorwielen en één achterwiel te koop. Daarnaast zijn er nog veel meer verschillen tussen de diverse typen driewielers voor volwassenen, denk aan:

Begint het je te duizelen? Geen zorgen, wij vertellen je precies welke driewielfiets het meest geschikt is voor jou!

Welk type driewielfiets is geschikt voor jou?

Hieronder beschrijven wij alle gangbare typen driewielfietsen die te koop zijn voor volwassenen. Bij ieder type vertellen wij je wat de driewieler bijzonder maakt en voor welke situatie het type geschikt is.

Driewielers met extra lage instap

Veruit de meeste driewielfietsen hebben een lage instap, maar er zijn modellen te koop met een extra lage instap. Dit maakt het nog gemakkelijker en comfortabeler om op de fiets te stappen en uiteraard ook om er weer vanaf te stappen.

Voor wie is de driewieler met extra lage instap geschikt?

De driewieler met extra lage instap is geschikt voor ouderen die slecht ter been zijn of volwassenen die om een andere reden moeite hebben om hun benen op te tillen om op de fiets te stappen. De extra lage instap garandeert in zo’n geval een zeer comfortabele, maar vooral ook veilige opstap.

Senzup driewielfietsen met extra lage instap:

Torino, Ambition, Thrust

Elektriche driewieler met extra lage instap en hoog stuur model Torino
Elektrische driewielfiets met middenmotor en extra lage instap modelnaam Ambition
Driewieler met extra lage instap van Senzup

Driewieler fietsen met extra lage zitting en zwaartepunt

Naast driewielers met een extra lage instap zijn er ook nog driewielfietsen met een extra lage zitting. De zithouding van deze driewielers is totaal anders dan van een normale driewieler fiets.

Je zit bij deze driewieler niet boven de trapas, maar (bijna) naast de achterwielen. Je trapt als het ware naar voren met je benen, vergelijkbaar met een ligfiets. De zitting zit heel laag bij de grond waardoor het zwaartepunt ook lager ligt. Hierdoor is de driewielfiets extra stabiel en heb je veel minder snel het gevoel dat de fiets omvalt in de bocht. Dit type driewieler voor volwassenen is meestal voorzien van een zitting met rugleuning in plaats van een zadel. Dit zorgt voor ontlasting van je rug en een zeer ontspannen zit.

Voor wie is de driewieler met extra lage zithouding geschikt

De driewieler fiets met extra lage zithouding is geschikt voor mensen die onzeker zijn op een driewielfiets met normale zithouding. Dit heeft vooral te maken met gevoel, dus je kunt dit het beste zelf uitproberen. Heb je veel gefietst in je leven? Dan is het fietsen op een reguliere driewieler even wennen. De relatief hoge zitpositie en de twee achterwielen kunnen je het gevoel geven dat de fiets om dreigt te vallen. Voor de meeste mensen went dit vrij snel. Hoewel de hogere zitpositie ook voordelen biedt (zoals overzicht op de weg), wennen sommige mensen er niet aan of vinden het gewoon niet fijn. Voor die mensen is de driewieler fiets met extra lage zitting de perfecte keuze.

Senzup driewielfietsen met extra lage zithouding

Move, Cortes, Forward, Excel, Easy Rider

Driewielfiets met extra laag zwaartepunt
Elektrische driewielfiets voor volwassenen met grote rugsteun en schijfremmen modelnaam Move
Driewieler met lage zitpositie en elektrische ondersteuning model Easyrider van Raam

Elektrische driewielers met trapondersteuning

Veel van onze driewielers voor volwassenen zijn voorzien van elektrische trapondersteuning, want een elektromotor biedt veel voordelen: het ondersteunt jou zo veel of zo weinig als dat je zelf wilt. Je kan de elektrische ondersteuning uitzetten, deels aanzetten, of volledig benutten wanneer je bijvoorbeeld moe wordt tijdens een lange fietstocht. Nadelen zijn er niet veel, behalve dat elektrische driewielers duurder zijn in aanschaf.

Voor wie zijn elektrische driewielers geschikt?

Elektrische driewielers zijn geschikt voor iedereen eigenlijk. De elektrische fiets is al lang niet meer alleen voor ouderen of senioren. Ook jongeren rijden steeds vaker op een elektrische fiets. Alleen de sportieve fietser zal eerder geneigd zijn om te kiezen voor een fiets zonder trapondersteuning, omdat een driewieler zonder motor en accu een stuk lichter is.

Middenmotor van elektrische driewieler
Shimano teller op elektrische driewieler
Accu van elektrische driewielfiets

Sportieve driewielers voor volwassenen

Sportieve driewielers hebben een aantal kenmerken die zorgen voor een sportief gevoel tijdens het fietsen. Om te beginnen is de zithouding en het zwaartepunt laag, dit zorgt voor een sportiever weggedrag. Daarnaast is een sportieve driewieler fiets voorzien van hoogwaardige onderdelen waar de sportieve fietser beter mee uit de voeten komt, zoals extra versnellingen en hoogwaardige schijfremmen.

Sommige sportieve driewielfietsen hebben geen elektrische trapondersteuning om de fiets nog lichter te maken, maar met de moderne techniek van vandaag de dag zie je steeds vaker dat ook de sportieve driewielfietsen voorzien zijn van een elektromotor. Om de wegligging te verbeteren is een dergelijke driewieler voorzien van een middenmotor die laag bij de grond geplaatst is om het zwaartepunt te verlagen. Dit komt de wegligging van de driewieler ten goede.

Voor wie is de sportieve driewieler geschikt?

De sportieve driewieler is geschikt voor mensen die extra hoge eisen stellen aan hoogwaardige onderdelen en het (sportieve) weggedrag van de fiets.

Sportieve driewielfietsen van Senzup

Cortes, Easy rider

Sportieve driewieler met extra laag zwaartepunt
Sportieve driewielfiets met lage zithouding model Cratos
Vering op sportieve driewielfiets Cratos

Driewieler met twee voorwielen

De driewieler met twee voorwielen is precies het omgekeerde van een de normale driewieler: het extra wiel zit niet aan de achterkant, maar aan de voorkant van de fiets.

Voor wie is de driewieler met twee voorwielen geschikt?

Deze driewielfiets voor volwassenen is met name geschikt voor mensen die moeite hebben met het inschatten van de breedte van de driewieler. Op de meeste driewielers bevinden de twee achterwielen zich achter de bereider. Dat de fiets achter breder is dan voren is dan snel vergeten. Voor wie hier niet goed aan kan wennen biedt de driewieler met twee voorwielen uitkomst. Met deze driewieler heb je altijd zicht op de twee voorwielen en zo kun je heel eenvoudig inschatten hoe breed de fiets is.

Tip: wanneer je moeite hebt met het inschatten van de breedte van jouw driewieler, probeer dan eens een driewielfiets met extra lage zithouding. Bij deze driewielers zit je niet voor de achterwielen, maar ernaast. Dit maakt het inschatten van de breedte van de fiets een stuk gemakkelijker.

Senzup driewielers met twee voorwielen

Fervor

Driewieler fiets met twee voorwielen voor volwassenen
Vering op driewielfiets met twee voorwielen

Duofiets

De duofiets wordt ook wel een side-by-side fiets genoemd en is een hele speciale driewieler. Het is eigenlijk een tandem, maar in plaats van dat je achter elkaar fietst, fiets je gezellig naast elkaar! Je trapt met zijn tweeën, maar één van de bereiders heeft de controle over het stuur en de remmen, zodat de andere berijder zich daar niet druk om hoeft te maken.

Voor wie is de duofiets geschikt?

De duofiets is met name geschikt voor senioren waarbij zelfstandig fietsen niet meer goed gaat of om andere redenen niet meer zelfstandig willen of kunnen rijden. Dankzij de duofiets kun je toch veilig blijven fietsen. En bovendien; lekker naast elkaar fietsen is nog gezelliger ook! Een bijkomend voordeel van de Senzup duofiets is dat je nergens overheen hoeft te stappen om op de fiets te stappen. De bijrijderstoel is draaibaar om nog veiliger op en af te stappen. Een gegarandeerd veilige opstap dus!

Senzup duofiets

Orthros

Duofiets leasen en de prijs gespreid betalen
Duofiets voor naast elkaar fietsen met twee personen op aanhanger
Duofiets Orthros van Senzup

Opvouwbare driewieler fietsen

Sommige aanbieders verkopen tevens opvouwbare driewielers. Het voordeel van een dergelijke driewielfiets is dat deze opgevouwen in de kofferbak van een (grotere) auto past.

Senzup kiest er bewust voor om deze driewielers niet te verkopen. Op de eerste plaats omdat de scharnierpunten van een dergelijke driewieler een zwakke schakel zijn. Het herhaaldelijk op- en uitvouwen van de driewielfiets gaat op lange termijn ten koste van de kwaliteit van de fiets. Omdat je vele jaren plezier moet hebben van jouw driewielfiets staan wij hier niet achter.

Daarnaast blijkt dat het relatief hoge gewicht van de driewieler ervoor zorgt dat het opvouwen en plaatsen van de fiets in de auto een vermoeiend karwei is. Onze ervaring leert ons dat dit voor vele ouderen zelfs helemaal niet te doen is. Ten slot willen veel van onze klanten ook nog een tweede fiets kwijt in de auto en dat wordt lastig omdat de driewieler veel ruimte in beslag neemt in de kofferbak.

Alternatief op de opvouwbare driewieler

Wij kiezen daarom liever voor het wat ons betreft betere alternatief: een speciale aanhangwagen. Onze aanhangwagen is uniek, omdat we deze speciaal hebben ontwikkeld voor driewielfietsen voor volwassenen. Je fixeert je driewieler in een handomdraai veilig op de aanhangwagen en er past ook nog een tweede (normale) fiets op de aanhanger.

Senzup driewielfiets-aanhangwagen

Senzup aanhangwagen

driewielfiets plaatsen op aanhanger
Driewieler en normale fiets op aanhangwagen
Opgeklapte aanhanger voor driewieler fietsen

Juiste afmetingen driewieler voor volwassenen

In de afmetingen is van belang:

De lengte

Een langere driewielfiets voelt stabieler aan, maar is ook lastiger om mee te manoeuvreren. De meeste driewieler voor volwassenen zijn tussen de 1,85 en 1,95 meter lang, wat door veruit de meeste mensen ervaren wordt als een prettige lengte.

De breedte

De breedte is eigenlijk belangrijker dan de lengte, want het is wel zo handig om met jouw driewieler door de poort van je achtertuin te kunnen, of om de driewielfiets eenvoudig te kunnen parkeren tussen andere fietsen bij de supermarkt.

Alle Senzup driewielfietsen kunnen door een gangbare deur of poort. Onze smalste driewieler fiets is slechts 56 centimeter breed (Thrust), maar de meeste driewielers zijn tussen de 71 en 80 centimeter breed.

Instaphoogte

Ook de instaphoogte is erg belangrijk. Zeker wanneer het optillen van je benen wat moeilijker gaat. Onze driewielers met de laagste instap hebben een instaphoogte van slechts 15 centimeter! De meeste driewielfietsen hebben een instaphoogte van tussen de 25 en 35 centimeter, maar sommige modellen zoals de Excel zitten op 49 centimeter. Belangrijk is daarom dat je een proefrit maakt om te zien of de opstap op de fiets je wel of niet bevalt.

Handige accessoires voor driewielfietsen

Jouw driewielfiets is te voorzien van diverse handige accessoires die de fiets nog praktischer maken dan dat hij al is!

Stokhouder of rollatorhouder

Met een stokhouder of rollatorhouder neemt je je wandelstok, krukken of rollator eenvoudig mee op de fiets.

Boodschappenmandjes of hondenmand

Op de meeste driewielers kunnen voor en achter mandjes geplaatst worden waarin je boodschappen kwijt kunt. Op sommige modellen driewielfietsen kan zelfs een hondenmand geplaatst worden om samen met je trouwe viervoeter te genieten van een mooie fietstocht.

Afsluitbare bagagebox

Met een afsluitbare bagagebox berg je eigendommen veilig op wanneer je de fiets op een openbare plek parkeert.

Anti-lek banden

Anti-lek banden doen wat de naam suggereert: ze verkleinen de kans op een lekke band substantieel. Sterker nog: ze zijn bijna niet lek te krijgen!

Extra versnellingen

Alle driewieler fietsen zijn voorzien van versnellingen, maar je kan optioneel kiezen om de driewielfiets te voorzien van extra versnellingen. Extra versnellingen zijn bijvoorbeeld prettig wanneer je in een heuvelachtig landschap fietst. Afhankelijk van het model wordt de driewielfiets voorzien van naafversnellingen of een derailleur.

Spiegel

Optioneel voorzien wij jouw driewieler van een of twee spiegels om eenvoudiger achter je te kijken wanneer je van richting verandert.

Voetfixering

Schiet je voet wel eens ongewild van de pedalen? Dan is de voetfixering een goede oplossing. Je voet wordt op een comfortabele manier gefixeerd op de pedalen waardoor je tijdens het fietsen nooit meer van de pedalen schiet.

Crankverkorters

Voor mensen met ongelijke beenlengte of wanneer je de volledige draaiing van de crank niet meer goed kan maken is er ook een oplossing: een crankverkorter. Een van de armen van de crank wordt dan voor jou ingekort waarmee fietsen weer comfortabel wordt.

Kilometerteller

Het is altijd leuk om te zien hoeveel kilometer je hebt gemaakt tijdens je laatste tocht of in totaal. Wij kunnen iedere driewieler desgewenst voorzien van een kilometerteller. Voor de meeste elektrische driewielers geldt dat de fiets standaard voorzien is van een teller.

Boodschappenmandje achterop driewielfiets Ambition
Shimano teller op sportieve elektrische driewieler
Versnellingen

Driewielfiets en de Wmo

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) voorziet steun voor mensen met een beperking vanwege leeftijd (senioren) en/of een lichamelijke of psychische handicap. Hieronder valt ook een aangepaste fiets, zoals een driewielfiets.

Jouw gemeente bepaalt of je wel of niet in aanmerking komt voor een vergoeding voor een driewieler. De regels hiervoor verschillen helaas van gemeente tot gemeente.

Wil je weten of jouw gemeente een vergoeding biedt voor een driewielfiets? Dan kun je het beste contact opnemen met het wmo-loket (ook wel zorgloket genoemd) van de gemeente waar je woonachtig bent.

Vergoeding zorgverzekering bij fietsles driewieler

Wist je dat iedere zorgverzekeraar 10 uur ergotherapie per jaar vergoedt vanuit het basispakket? Het (opnieuw) leren fietsen op een driewieler valt hieronder.

Hierbij wordt wel eerst je eigenrisico aangesproken. Enkele zorgverzekeringen bieden nog aanvullende uren ergotherapie vanuit een aanvullend pakket. Dit vind je terug in de polisvoorwaarde van jouw zorgverzekering.

Jouw driewieler nieuw of tweedehands kopen?

De aanschaf van een driewieler doe je niet zomaar. Met een goede driewielfiets kun je vele jaren vooruit, maar het vergt wel een investering. Dus wat is nu het meest verstandige? Een nieuwe of een tweedehandse driewieler kopen?

Het antwoord is helaas niet zwart-wit: aan beide keuzes zitten voor- en nadelen. Het voordeel van een tweedehandse driewieler fiets is natuurlijk dat de aanschafprijs een stuk lager ligt. Het nadeel is echter dat je goed moet weten in hoeverre de onderdelen op de driewieler zijn versleten. Banden, remmen, tandwielen en ketting zijn namelijk allemaal aan slijtage onderhevig. Het laatste wat je wil is dat je kort na aanschaf van jouw fiets voor onverwachte kosten komt te staan, of nog erger: dat je panne krijgt tijdens die mooie fietstocht.

Bij Senzup kopen veel van onze klanten een nieuwe driewielfiets, maar ruilen hierbij hun oude fiets in. Meestal is de oude driewieler nog prima in orde en als dat niet zo is dan vervangen wij alle slijtageonderdelen voor nieuwe exemplaren. Je kunt dus prima bij ons terecht voor een goede, tweedehandse driewieler. Maar uiteraard ook voor een gloednieuw exemplaar met de laatste stand van de techniek. Want zeg nou zelf: een gloednieuwe fiets die je zelf mag inrijden is toch wel erg fijn!

Tip: wil je graag een nieuwe driewielfiets kopen, maar vind je de aanschafprijs te hoog? Je kunt bij ons jouw driewieler ook kopen met financiering (leasen). In samenwerking met FietsFlex bieden wij jou de mogelijkheid om je fiets gespreid te betalen.

Driewielfiets huren

Heb je een driewieler fiets slechts tijdelijk nodig? Bijvoorbeeld tijdens een weekend weg of op vakantie? Dan kun je bij ons een driewielfiets huren!

Huren is ideaal op vakantie of wanneer je de fiets langer wilt uitproberen voordat je tot aanschaf overgaat. Wij nodigen je uit om langs te komen in onze showroom in Barendrecht. Zo kunnen wij bekijken welke fiets het meest geschikt is om te huren. Het is zelfs mogelijk om een aanhanger te huren, om zowel de driewielfiets als een tweewielfiets, eenvoudig te vervoeren. Bel ons op telefoonnummer 085-019 2785 voor een persoonlijk adviesgesprek.

We begrijpen onze klanten
Persoonlijk familiebedrijf
Service en advies op maat
Wens van de klant staat voorop
Eigen service-team aan huis

Vraag onze gratis brochure aan voor meer informatie.

Kom eens langs!

Eigenlijk weet je pas hoe het is om met een driewielfiets te fietsen als je bij ons in de showroom een proefrit hebt geprobeerd. De koffie staat klaar!

Klanten geven ons een 8,7

Onze klanten geven ons een 8.7. Daar zijn we trots op! Iedere dag doen we ons best om het nóg beter te doen. Kijk hieronder hoe onze klanten onze producten en diensten ervaren.

Bekijk alle beoordelingen >

Persoonlijk advies

Als specialist kunnen we je alles vertellen over de mogelijkheden van driewielfietsen met of zonder trapondersteuning. Zo geeft Senzup je de vrijheid om zélf te blijven bepalen wat je doet.

Gratis adviesafspraak >

Bezoek één van onze showrooms

Kies de showroom die het dichtst bij je in de buurt is en neem contact met ons op.

Bekijk showroom >